Ενεργός Πολίτης - Ανάδειξη προβλημάτων στην τοπική υποδομή των δήμων
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.
Η συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και εμπλοκή των μαθητών/τριών της Α Λυκείου στην καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων στην τοπική υποδομή των δήμων τους και στην ανάληψη δράσης για τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών αυτών.
ΣΚΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ.
Να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες τη σημασία της ατομικής ευθύνης στη διαμόρφωση και καλυτέρευση του περιβάλλοντός τους
ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
- Να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για τα κοινά προβλήματα που παρατηρούν στο δημόσιο χώρο( πχ κακοτεχνίες στους δρόμους, σπασμένα πεζοδρόμια , πινακίδες, επικίνδυνες λακκούβες, έλλειψη καθαριότητας ακόμη και ανεπάρκεια δημόσιων μεταφορών, καθυστέρηση λεωφορείων, δυσκολίες στις διαδρομές κ.α.)
-Να κατανοήσουν τις αιτίες αλλά και τα προβλήματα που προκαλούν οι κακοτεχνίες αυτές στην καθημερινότητα και κυρίως πώς μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα τη ζωή συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων( παιδιών, ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κ.α.)
-Να αναπτύξουν δεξιότητες στην παρατήρηση, στην ομαδική εργασία και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές.
-- Να μάθουν πώς πρέπει να ενεργεί ο πολίτης όταν τραυματιστεί εξαιτίας μιας κακοτεχνίας.
-Να ενισχυθεί ο ρόλος της ατομικής ευθύνης και πολιτικής τους συνείδησης.
Δηλαδή να αναγνωρίσουν τη σημασία της ενεργούς και υπεύθυνης δράσης των πολιτών στην ενημέρωση και ανάδειξη των περιβαλλοντικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή τους και το δημόσιο συμφέρον.
‘Έτσι διασφαλίζεται και ενισχύεται μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
- Μέσα στη σχολική αίθουσα γίνεται αναφορά στο τι είναι κακοτεχνία και ποια είναι τα συνηθισμένα προβλήματα στο δημόσιο τομέα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.( Έτσι ενθαρρύνονται οι μαθητές /τριες να παρατηρήσουν το περιβάλλον τους και να εντοπίσουν προβλήματα .
-Δημιουργούνται ομάδες που καταγράφουν τις κακοτεχνίες που παρατηρούν οι μαθητές/τριες στο δημόσιο χώρο και πιο συγκεκριμένα στο δήμο τους.
- Συζητούν για το πώς επηρεάζεται η ζωή των κατοίκων από τα προβλήματα αυτά.
- Δημιουργία ομάδων που αναλαμβάνουν δράσεις ενημέρωσης για τις κακοτεχνίες που αναφέρονται μέσω φωτογραφιών και δημιουργίας αφισών που θα αναρτηθούν στο σχολικό τους χώρο, ή μέσω αναρτήσεων σε ψηφιακή πλατφόρμα.
-Δημιουργία ομάδας που θα ερευνήσει και θα ενημερώσει για τη νομοθεσία περί ποινικής ευθύνης των Δήμων για τις κακοτεχνίες που προκαλούν ατυχήματα των πολιτών.
-Δημιουργία συλλογικών προτάσεων για τη βελτίωση και επίλυση δημοτικών προβλημάτων (πχ χρήση καλύτερων υλικών, υπεύθυνη και συχνή εποπτεία των έργων κλπ.).
-Σύνταξη επιστολής ή προσπάθεια συνάντησης με αντιπρόσωπο του δήμου για να παρουσιάσουν τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους.
-Προσπάθεια επικοινωνίας με αρμοδίους σε αντίστοιχα τμήματα Πολεοδομίας Καθαριότητας κ.ά.
-Παρακολούθηση και αναφορά για τα προβλήματα που επιλύθηκαν.
-Ενημέρωση των υπολοίπων μαθητών τους σχολείου για την πλατφόρμα NOVOVILLE του δήμου Αθηναίων ,όπου μπορούν να αναφέρουν τα προβλήματα που παρατηρούν στο δήμο της Αθήνας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.
Η αξιολόγηση θα γίνει με κριτήριο τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στη δράση. Αν και πόσο ενεργά συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος.
Αν ανέλαβαν ευθύνες και πρωτοβουλίες.
Αν μπόρεσαν να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές και να προτείνουν λύσεις (όπως πραγματοποίηση ελέγχων στην κατασκευή και συντήρηση πεζοδρομίων και δρόμων κ.ά.)
Αν οι ενέργειές τους οδήγησαν σε κάποια διόρθωση των κακοτεχνιών/ προβλημάτων.
Αν μπόρεσαν να ευαισθητοποιήσουν και άλλους συμμαθητές τους στην αναφορά και καταγραφή των τοπικών προβλημάτων.
Καταγραφή γνώσεων και εμπειριών που αποκτήθηκαν.
Εξαγωγή συμπερασμάτων από τη δράση.
Ο Ρόλος του «Ευ Αγωνίζεσθαι» στη Διαμόρφωση Ενεργών Πολιτών
Συνοπτική περιγραφή της δράσης
Ο όρος «Ευ Αγωνίζεσθαι» αναφέρεται στην ευγενή άμιλλα, την τήρηση ηθικών κανόνων και τη δίκαιη συμμετοχή σε αγώνες, είτε αυτοί είναι αθλητικοί είτε κοινωνικοί. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Γ λυκείου, η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην προώθηση αυτών των αρχών, ώστε να διαμορφώσει πολίτες με ήθος, κοινωνική συνείδηση και αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σύνολο.
Τα μαθήματα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις:
- Θεωρητική προσέγγιση της έννοιας «Ευ Αγωνίζεσθαι» μέσω θεωρητικών μαθημάτων, αλλά κυρίως ομαδικών εργασιών σε συνεργατικές ψηφιακές εφαρμογές.
- Πρακτική εφαρμογή των αρχών του «Ευ Αγωνίζεσθαι», μέσω της διοργάνωσης εσωτερικού πρωταθλήματος αθλημάτων: Ποδοσφαίρου, Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης και Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
Σκοπός της δράσης
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η προώθηση των αξιών και αρχών του αθλητισμού, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής και γενικότερα η διαμόρφωση ενεργών πολιτών.
Προσδοκώμενοι Μαθησιακοί Στόχοι
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση να:
- Αναγνωρίζουν τις αρχές και αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι», αλλά και του Φίλαθλου Πνεύματος
- Συμμετέχουν ενεργά σε αθλητικές, κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις και να επικοινωνούν στο πλαίσιο της ομάδας
- Διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους στο πλαίσιο ομαδικών δραστηριοτήτων
- Επιλύουν προβλήματα που προκύπτουν μέσα από ομαδικές δράσεις
- Διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ του οπαδού και του φιλάθλου
- Συνεργάζονται και να συνδιαλέγονται με συνομηλίκους τους για ευρύτερα κοινωνικά θέματα
- Ανακαλύψουν την αξία του παιχνιδιού στη μαθησιακή διαδικασία
Οργάνωση της διδασκαλίας
Η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Το θεωρητικό μέρος θα πραγματοποιηθεί στην τάξη, όπου οι μαθητές θα ολοκληρώσουν ομαδικές εργασίες σε ψηφιακές εφαρμογές (παρουσίασης, ψηφιακή αφίσα κλπ) για το Ευ Αγωνίζεσθαι και Φίλαθλο Πνεύμα, ενώ οι αθλητικές κινητικές δραστηριότητες θα υλοποιηθούν στην αυλή και στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.
Αξιολόγηση της δράσης
Η αξιολόγηση της δράσης θα γίνει διαμορφωτικά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των αθλητικών δράσεων, ενώ η τελική αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί αξιολογώντας τα παραδοτέα, αλλά και αποτιμώντας τη δράση μέσω των ερωτηματολογίων αποτίμησης.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενεργός Πολίτης
Σύντομη Περιγραφή
Η παρούσα δράση στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών Λυκείου με τα βασικά χαρακτηριστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), δίνοντας έμφαση στη δημιουργία και χρήση νευρωνικών δίκτυών, στις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ή μεροληπτική χρήση της αλλά και την συμμετοχή της στην σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.
Η δράση δομείται σε τρεις κύριους άξονες:
- Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Νευρωνικά Δίκτυα
Μέσα από διαδραστικές, συνεργατικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των νευρωνικών δικτύων και θα πειραματιστούν με τη χρήση τους. - Κοινωνικές Επιπτώσεις
Οι μαθητές θα διερευνήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις της AI, όπως η ενίσχυση ανισοτήτων (οικονομικών, φυλετικών, κοινωνικών), οι κίνδυνοι της προκατάληψης στα αλγοριθμικά μοντέλα και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Θα αναλύσουν σχετικές έρευνες, θα εκπαιδεύσουν προκατειλημμένα μοντέλα AI και θα εξάγουν συμπεράσματα για το ρόλο και την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. - Ποιοτική Εκπαίδευση
Οι μαθητές θα εξετάσουν πώς η AI μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, δημιουργώντας συμπεριληπτικά μαθησιακά περιβάλλοντα, εξατομικευμένες εμπειρίες μάθησης και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση. Παράλληλα, θα αξιολογήσουν πιθανούς κινδύνους, όπως η ενίσχυση εκπαιδευτικών ανισοτήτων λόγω της ψηφιακής απόκλισης και της μη ισότιμης πρόσβασης στην τεχνολογία.
Η δράση στοχεύει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και κοινωνικής ευαισθησίας των μαθητών μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα
Οι μαθητές είναι ικανοί να :
- Περιγράφουν τη διαφορά μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των νευρωνικών δικτύων.
- Περιγράφουν τις έννοιες των νευρωνικών δικτύων (πχ epochs, batch size).
- Δημιουργούν εικονικά νευρωνικά δίκτυα με το περιβάλλον TensorFlow playground.
- Εκπαιδεύουν εικονικά μοντέλα AI για το πρόβλημα του classification (κατηγοριοποίησης) με το περιβάλλον Teachable Machine και να τα χρησιμοποιούν.
- Εξηγούν τις ανισότητες που μπορεί να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.
- Εξηγούν πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να βοηθήσει στην βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει.
Πεδίο Υλοποίησης
Η δράση θα εκπονηθεί στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου με χρήση υπολογιστών.
Φάσεις Υλοποίησης
Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των 2 ατόμων και αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και παρουσίαση ενός από τα παρακάτω θέματα:
1) Τεχνητή Νοημοσύνη και Καθημερινές Εφαρμογές
2) Νευρωνικά Δίκτυα και πως μαθαίνουν
3) Γλώσσες Προγραμματισμού για AI
4) AI και Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο
5) AI και Ποιοτική Εκπαίδευση
6) AI και Ανισότητες
7) AI , Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη
8) AI και Υπεύθυνη Κατανάλωση
9) AI και Ρομποτική
10) AI και Ιατρική
11) AI και Τέχνη
12) AI, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή
Η ανάπτυξη κάθε θέματος μπορεί γίνει είτε με μια παρουσίαση, είτε με τη μορφή comic, είτε με μορφή ψηφιακής αφίσας. Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα μπορείτε να βρείτε εδώ
Ενεργός Πολίτης Σχολικό Έτος 2024 - 2025
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2024-2025 το πρόγραμμα σπουδών "Δράσεις Ενεργού Πολίτη" υλοποιήθηκε στις παρακάτω τάξεις:
- Α' τάξη, στο μάθημα "Πολιτική Παιδεία"
- B' τάξη, στο μάθημα "Εισαγωγή στις Αρχές Επιστήμης Η/Υ"
- Γ' τάξη, στο μάθημα "Φυσική Αγωγή"