Σύντομη Περιγραφή
Η παρούσα δράση στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών Λυκείου με τα βασικά χαρακτηριστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), δίνοντας έμφαση στη δημιουργία και χρήση νευρωνικών δίκτυών, στις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από τη λανθασμένη ή μεροληπτική χρήση της αλλά και την συμμετοχή της στην σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία.

 Η δράση δομείται σε τρεις κύριους άξονες:

  1. Εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Νευρωνικά Δίκτυα
    Μέσα από διαδραστικές, συνεργατικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των νευρωνικών δικτύων και θα πειραματιστούν με τη χρήση τους.
  2. Κοινωνικές Επιπτώσεις
    Οι μαθητές θα διερευνήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις της AI, όπως η ενίσχυση ανισοτήτων (οικονομικών, φυλετικών, κοινωνικών), οι κίνδυνοι της προκατάληψης στα αλγοριθμικά μοντέλα και οι πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Θα αναλύσουν σχετικές έρευνες, θα εκπαιδεύσουν προκατειλημμένα μοντέλα AI και θα εξάγουν συμπεράσματα για το ρόλο και την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
  3. Ποιοτική Εκπαίδευση
    Οι μαθητές θα εξετάσουν πώς η AI μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, δημιουργώντας συμπεριληπτικά μαθησιακά περιβάλλοντα, εξατομικευμένες εμπειρίες μάθησης και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση. Παράλληλα, θα αξιολογήσουν πιθανούς κινδύνους, όπως η ενίσχυση εκπαιδευτικών ανισοτήτων λόγω της ψηφιακής απόκλισης και της μη ισότιμης πρόσβασης στην τεχνολογία.

 Η δράση στοχεύει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και κοινωνικής ευαισθησίας των μαθητών μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους.

 

 Προσδοκόμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα

Οι μαθητές είναι ικανοί να :

  • Περιγράφουν τη διαφορά  μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των νευρωνικών δικτύων.
  • Περιγράφουν τις έννοιες των νευρωνικών δικτύων (πχ epochs, batch size).
  • Δημιουργούν εικονικά νευρωνικά δίκτυα με το περιβάλλον TensorFlow playground.
  • Εκπαιδεύουν εικονικά μοντέλα AI για το πρόβλημα του classification (κατηγοριοποίησης) με το περιβάλλον Teachable Machine και να τα χρησιμοποιούν.
  • Εξηγούν τις ανισότητες που μπορεί να δημιουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη.
  • Εξηγούν πώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να βοηθήσει στην βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει.

 

Πεδίο Υλοποίησης

Η δράση θα εκπονηθεί στο Εργαστήριο Πληροφορικής του σχολείου με χρήση υπολογιστών.

 

Φάσεις Υλοποίησης

Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες των 2 ατόμων και αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και παρουσίαση ενός από τα παρακάτω θέματα:

1) Τεχνητή Νοημοσύνη και Καθημερινές Εφαρμογές
2) Νευρωνικά Δίκτυα και πως μαθαίνουν
3) Γλώσσες Προγραμματισμού για AI
4) AI και Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο
5) AI και Ποιοτική Εκπαίδευση
6) AI και Ανισότητες
7) AI , Αξιοπρεπής Εργασία και  Οικονομική Ανάπτυξη
8) AI και Υπεύθυνη Κατανάλωση
9) AI και Ρομποτική
10) AI και Ιατρική
11) AI και Τέχνη
12) AI, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή

 Η ανάπτυξη κάθε θέματος  μπορεί γίνει είτε με μια παρουσίαση, είτε με τη μορφή comic, είτε με μορφή ψηφιακής αφίσας. Περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα μπορείτε να βρείτε εδώ